Boing!
Eén uur, Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP.

Vanuit Noorwegen is het bericht binnengekomen dat T.J. te S. nieuws te melden heeft. Wij schakelen over naar onze verslaggever Bram Uytdenhooghte ter plaatse. Bram, ben je daar?

Ja, hier is Bram. Ik kan melden dat de heer J. in een zekere staat van opwinding verkeert door allerlei meldingen die hem hebben bereikt. Mijnheer J., kunt u ons vertellen wat er gaande is?

Jazeker, er is nieuws te melden.

Afgelopen woensdag werd ik gebeld door een bedrijf waar ik gesolliciteerd heb, en zij willen graag dat ik op sollicitatiegesprek kom. Nou is dat niet iets dat je zegt “kom, ik spring even op het fietsje”, want het bedrijf is gevestigd in Oslo. Da’s aan de ene kant een minpuntje, want ik heb eigenlijk mijn zinnen gezet op Bergen in verband met de bezoekmogelijkheden van de meisjes, maar de baan waarover het gaat, is wel op mijn lijf danwel cv geschreven.

Dus dat betekent dat ik een reis naar Oslo moet regelen.

In eerste instantie dacht ik gewoon de auto te pakken. Het is tenslotte maar 493,7 km en da’s in acht uur te doen. En dan zou ik ook nog wat social calls kunnen afleggen: de halfzus van mijn voormalige noorse relatie, waarmee ik nog steeds e-contact heb, woont in Oslo en haar heb ik al een aantal jaren niet gesproken. En ik zou wat van het land kunnen zien. Maar toen bedacht ik me dat die auto niet op lucht rijdt.
Afijn, ik heb toen alle reismogelijkheden op een rijtje gezet:
· ik kan zelf rijden, dan ben ik zo’n 16 uur kwijt en zo’n 3800 kr wanneer ik de gebruikelijke 3,50 kr per km reken
· ik kan het vliegtuig nemen, dan kost het me 6 uur en 3400 kr
· ik kan de nachtbus nemen, dan kost het 1600 kr en 25 uur, want die bus komt om 05:30 in Oslo aan en het gesprek begint pas om 13:00 uur.
Ik heb contact gezocht met de dame van Personeelszaken; in eerste instantie vertelde ze me dat ze de goedkoopste reismogelijkheid zouden vergoeden, maar in tweede instantie waren ze bereid om de vliegprijs te betalen. Dus dat wordt dinsdag vroeg opstaan om om 06:30 op het vliegveld te staan. Ik kan de laatste vlucht terug nemen om 22:00 uur, dus ik kan nog net even bij Gøril langs.

Maar ik zit dan verder ook nog met mijn liquiditeitspositie. Bij mijn bezoek aan de NAV vorige week, vond men de onbehandelde bijstandsaanvraag voor april in mijn dossier. Het bleek dat men wachtte op een huurovereenkomst voor de hytte waar ik nu in zit. Niet dat ik daarvan op de hoogte was, maar goed. Ik heb met Gro een huurovereenkomst opgesteld en persoonlijk bij de NAV bezorgd. Vandaag even gebeld, omdat ik die tickets voor Oslo moet betalen: het geld voor de maand mei is onderweg, maar ik zou geen bijstand voor de maand april ontvangen, omdat het saldo-overzicht dat ik toen ingeleverd heb, een positief bedrag van 4000 kr zou vertonen. Nou lijkt me dat sterk, want ik had de “gewone” rekening leeggemaakt naar de spaarrekening, maar daar moeten we het dan maar even over hebben.

Verder heb ik dus het plan opgevat om mijn Groot-Rijbewijs door de NAV te laten sponseren. Heb ik eerder over bericht, geloof ik. En ik heb dus van het Busbedrijf in Bergen een melding gekregen dat ze altijd wel behoefte hebben aan chauffeurs, en van het busbedrijf hier in de regio kreeg ik het verzoek om langs te komen voor een nader gesprek, voordat ze een aanbeveling naar de NAV wilden schrijven. Dat staat dus voor maandag tien uur op de agenda.

Maandag wordt dus een druk dagje, want ik wil ook bij de kapper langs om mijn hoofd te laten opknappen (mijn haar dan, de rest is onverbeterlijk), omdat je maar één keer de kans krijgt om een eerste indruk te maken bij een werkgever, en daarna moet ik als een speer terug naar Askvoll, omdat Herr Ens, mijn geliefde vriend de duitse tandarts, op mijn mededeling dat mijn ontstoken tandvlees rondom de kies naast de kies die getrokken is omdat er onderaardse onstekingen zaten, na veertien dagen nog niet over is, mij direct in de agenda heeft laten zetten voor een Akutt-behandling tussen de overvolle klantenlijst door. Dat belooft dus minder goeds (vooral ook omdat de tandarts uit eigen portemonnee betaald moet worden).

Dank u wel, mijnheer J, voor uw levendig verslag van de laatste stand van zaken. Dit was verslaggever Bram Uytdenhooghte, terug naar de studio in Hilversum.

Dank je wel, Bram. We besluiten deze ingelaste uitzending met het weer voor vrijdag en zaterdag:
Sogn og Fjordane: Sørleg stiv og til dels sterk kuling 20 m/s utsette stader, liten storm 22 på kysten, i kveld minking til sørvest liten kuling 12, framleis sterk kuling 20 kring Stad. Regn, frå i ettermiddag regnbyer. Utrygt for torden. Laurdag føremiddag ny auking til sørleg sterk kuling 20, minkande om ettermiddagen til stiv kuling 15, framleis sterk kuling 20 ved stad.Regnbyer, utrygt for torden. Nedbør som snø over 600-900 m.

Zuidelijke, stevige en ten dele sterke bries, 72 km/u op bepaalde plaatsen, kleine storm 79 km/u aan de kust, tegen de avond afnemend naar zuidwestelijke lichte bries 43 km/u, verder sterke bries 72 km/u rondom Stad. Regen, vanaf vanmiddag regenbuien. Mogelijk onweer. Zaterdag voormiddag opnieuw toename naar zuidelijk sterke bries 72, afnemend in de namiddag naar stevige bries 54, verder sterke bries 72 bij Stad. Regenbuien, mogelijk onweer. Neerslag in de vorm van sneeuw boven 600-900 m.

Dit was het nieuws.